Afvalwetgeving veranderen

Blogserie Terug naar de Bodem: organische reststromen, afvalwetgeving en bodemonderzoek

Blogserie Terug naar de Bodem: organische reststromen, afvalwetgeving en bodemonderzoek

Deze blogserie gaat over ons project Terug naar de Bodem waarin we onderzoeken of een aantal organische reststromen gebruikt kunnen worden als bodemverbeteraar in de akkerbouw én hoe dit juridisch mogelijk gemaakt kan worden. In deze eerste blog lees je welke onderwerpen in deze reeks aan bod gaan komen. Onder deze blog vind je een overzicht van alle blogs in deze serie. 

Sinds eind 2018 zijn wij bezig met het project Terug naar de Bodem. We onderzoeken daarin of een drietal reststromen gebruikt kan worden als bodemverbeteraar en hoe het gebruik van reststromen (al dan niet op de bodem) juridisch werkt. Het einddoel is om de drie reststromen, als ze daadwerkelijk een positief effect hebben op de bodem, als bodemverbeteraar te laten kwalificeren. 

In dit project hebben we van alles onderzocht en geleerd. In deze blogserie nemen we je mee in onze reis door afvalwetgeving en bijbehorende zoektocht (ook wel ‘de soap’ genoemd), schimmelende containers vol substraat, bodemonderzoeken, impact metingen en uiteindelijk natuurlijk de vraag: is het nou een goed idee om de reststromen op de bodem te gebruiken? 

We beginnen in blog 2 met een overzicht van het project. Wat houdt het in? Wat doen we precies? En met wie werken we allemaal samen? Nu vraag je je natuurlijk ook af waarom je eigenlijk organische reststromen op de bodem zou willen brengen? En wat is er eigenlijk aan de hand met de bodem? Al die vragen worden beantwoord in blog 3 die we schrijven in samenwerking met onze bodemexperts van het Louis Bolk Instituut. 

Behoorlijk onbevangen begonnen we aan het project. Met onze focus op het verzamelen van de reststromen en het doen van het onderzoek. Wat blijkt? Je hebt werkelijk overal een vergunning, ontheffing of uitzondering voor nodig. Over onze tocht van kastjes naar muren en weer terug lees je in de vierde blog ‘de soap’. Kleine spoiler: het is gelukt! 

Nu lijkt het dus een goed idee om organische reststromen te gebruiken om het organisch stofgehalte in de bodem te verhogen én zijn wij door schade en schande iets wijzer geworden over hoe het juridisch allemaal in elkaar zit. We besparen jou graag de moeite en delen onze inzichten. We beginnen in blog 5 met een algemene introductie in de afvalwetgeving. In blog 6 kijken we wanneer reststromen gebruikt mogen worden aan de hand van het stroomschema ‘afval of product’. Mocht je denken te maken te hebben met een product dan is het natuurlijk handig om met de lokale omgevingsdienst af te stemmen of zij dit voor jouw bedrijf ook zo zien. Hoe je dat aanpakt vind je ook in deze blog. 

Helaas geldt bovenstaande niet voor het gebruik van reststromen op de bodem. Hiervoor kijk je weer (onder andere) naar de meststoffenwetgeving. In blog 7 kijken we dan ook naar de juridische kant van het gebruik van reststromen op de bodem. 

In blog 8 komen we na al die omzwervingen eindelijk toe aan ons onderzoek. Wat onderzoeken we eigenlijk precies en hoe pakken we dat aan? Omdat de resultaten nog even op zich laten wachten, volgt in de volgende blogs nog een aantal updates. Groeit het gewas? Smaken de uien naar koffie? En waar zijn wij ondertussen mee bezig? Je leest het in de updates. 

Dan komen we eindelijk bij de resultaten: is het nou wel of niet goed voor de bodem? In blog 12 bekijken we welke resultaten er tot nu toe zijn, hoe we die resultaten kunnen interpreteren en welke vragen de resultaten nog oproepen. Dit doen we wederom samen met de experts van het Louis Bolk Instituut. 

In samenwerking met Ecochain kijken we in blog 13 vervolgens ook wat de impact is van het gebruiken van organische reststromen op de bodem. We vergelijken verschillende scenario's met elkaar en bekijken waar de meeste co2 uitgestoten of juist vastgelegd wordt. 

Ten slotte sluiten we in blog 14 de serie af met een overzicht van wat we hebben geleerd en bereikt en wat onze volgende stappen zijn. Want we laten het natuurlijk niet bij dit onderzoek, maar proberen ook om het gebruik van organische reststromen op de bodem legaal te maken. Hoe we dat doen lees je in onze laatste blog. 

Mocht je na het lezen van deze serie nog meer vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op via jente@rotterzwam.nl. Voor 1 november 2021 zullen wij onze resultaten en bevindingen ook presenteren in een aantal rapporten, maken we een korte docu over het project en organiseren we nog een webinar. 

Meer weten? Deze serie bestaat uit 11 blogs waarin we je alles vertellen over het project. Klik en lees meer:

 1. Intro: blogserie Terug naar de Bodem 
 2. Terug naar de Bodem: het plan 
 3. Reststromen op de bodem: waarom? 
 4. Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
 5. Afvalwetgeving: wat is afval?  
 6. Organische reststromen op de bodem: hoe zit dat juridisch? 
 7. Update 1: potproeven, reststromen verzamelen & uitrijden
 8. Update 2: Terug naar de bodem
 9. Reststromen op de bodem: de onderzoeksresultaten
 10. Reststromen op de bodem: de impact 
 11. Reststromen op de bodem: de volgende stappen

Volgende lezen

Speciaalbier gemaakt met oesterzwammen
De nieuwe kwekerij is geopend!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.