Deze blogserie gaat over ons project Terug naar de Bodem waarin we onderzoeken of een aantal organische reststromen gebruikt kunnen worden als bodemverbeteraar in de akkerbouw én hoe dit juridisch mogelijk gemaakt kan worden. Deze negende blog is een praktijkupdate. Hoe gaat het met de potproeven? En wat is er verder gebeurd? Onder deze blog vind je een overzicht van alle blogs in deze serie.
In de voorgaande blogs heb je vooral veel kunnen lezen over alle barrières die we zijn tegengekomen om ons onderzoek te kunnen doen. Maar gelukkig is er ook goed nieuws. We hebben een ontheffing in onze zak, de eerste potproeven zijn gedaan en de eerste reststromen liggen op de akker.
Potproeven UnifarmOns eerste experiment zijn een potproef die gedaan wordt bij Unifarm in Wageningen. In totaal 24 potten zijn bemest met één van de drie reststromen of met koemest en vervolgens is de groenbemester gezaaid. Na een tijdje zag dat er zo uit:
Gelukkig komt de groenbemester in alle potten op. Wel zijn er nog verschillen zichtbaar. De groenbemester lijkt het op het eerste oog minder goed te doen op koffiedik. We wachten nog op de analyse van de resultaten en maar ondertussen vragen we onszelf af hoe dit zou kunnen komen. Is het de caffeine? Is het de lage PH? En is dit effect alleen te zien op de groenbemester of werkt het ook nog door op het gewas dat daarna op de akker zou groeien? Samen met de mensen van het Louis Bolk Instituut gaan we dit nog verder uitdiepen in een extra potproef.
Verzamelen reststromenOndertussen hebben we heel wat ritjes gemaakt om bij allerlei organisaties in Rotterdam koffiedik op te halen en te verzamelen in een container. 15.000 kilo is een stuk meer dan we normaal ophalen en daar komt het koffiesubstraat dan nog bij. Dat komt niet alleen uit onze eigen kwekerij, maar halen we ook op bij Haagsche Zwam in den Haag en Funghi Factory in Utrecht. Dat betekent dus veel extra ritjes met onze elektrische bus, heel veel hulp van onze vrijwilligers, toffe nieuwe ophaallocaties, honderden extra emmers en kratten afwassen, eindeloos plastic zakjes met koffiedik legen (helaas kan het koffiedik van sommige locaties nog niet plastic-vrij aangeleverd worden), complexere logistieke schema’s en elke dag een gezellige volle lunchtafel (met oesterzwamkroketten) op onze kwekerij. Er komt nogal wat kijken bij zo’n onderzoek en zo bereiden we ons vast voor op een toekomst waarin we nog veel meer koffiedik hoogwaardig kunnen verwerken.
Substraat scheidingDuizenden kilo’s uitgewerkt koffiesubstraat hebben we in de loop van een aantal maanden verzameld in een container. Daar heeft het een aantal maanden staan broeien en in juli is die container naar de boer gebracht, waar ons nog een (niet zo) schone taak wachtte. Het substraat zit namelijk in plastic zakken en dat plastic kan natuurlijk niet het land op. Dat betekende een lange dag substraat scheiden. Een goede kans voor computerwerkers Siemen en Jente om eens de handen uit de mouwen te steken. Het weer werkte lekker mee. Op de heetste dag sinds mensenheugenis stonden de twee op het boerenerf te zweten. Na 12 uur bikkelen lag er een prachtige berg schoon substraat klaar om uit te rijden op het land.
Eerste keer uitrijdenHet was nog tot het allerlaatste moment spannend, maar het is ons gelukt. De ontheffingen voor ons onderzoek zijn binnengekomen. In augustus 2019 hebben we daarom ongeveer 15.000 kg van elk van de reststromen uitgereden op een deel van de akkers van Maatschap den Ouden. Dat hebben wij vastgelegd in deze video.
Nu is het voorlopig afwachten en hopen dat de uien straks minstens zo goed groeien op onze reststromen.
Meer weten? Deze serie bestaat uit 11 blogs waarin we je alles vertellen over het project. Klik en lees meer:
- Intro: blogserie Terug naar de Bodem
- Terug naar de Bodem: het plan
- Reststromen op de bodem: waarom?
- Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
- Afvalwetgeving: wat is afval?
- Organische reststromen op de bodem: hoe zit dat juridisch?
- Update 1: potproeven, reststromen verzamelen & uitrijden
- Update 2: Terug naar de bodem
- Reststromen op de bodem: de onderzoeksresultaten
- Reststromen op de bodem: de impact
- Reststromen op de bodem: de volgende stappen
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.