Deze blogserie gaat over ons project Terug naar de Bodem waarin we onderzoeken of een aantal organische reststromen gebruikt kunnen worden als bodemverbeteraar in de akkerbouw én hoe dit juridisch mogelijk gemaakt kan worden. Deze dertiende blog gaat over de milieuwinst van het gebruik van de reststromen op de bodem. Onder deze blog vind je een overzicht van alle blogs in deze serie.
Het klinkt als een duurzaam idee om organische reststromen te gebruiken als bodemverbeteraar, maar wat is nou precies de impact van dit plan? Om daarachter te komen heeft Ecochain op basis van de milieukostenindicator (ook wel MKI) een aantal scenario’s met elkaar vergeleken. De MKI is een single-score indicator uitgedrukt in euro’s. Het voegt alle relevante milieueffecten samen in één enkele score van milieukosten die de ‘milieu schaduw kosten’ van een product, project of in dit geval scenario aantoont. MKI maakt het mogelijk om duurzaamheid en circulariteit op basis van één getal overzichtelijk en kwantificeerbaar te maken.
Van status quo naar circulair
In het baseline scenario (scenario 1) gaan we uit van wat nu gebruikelijk is: koffiedik wordt verbrand, oesterzwammen worden op stro gekweekt en er wordt dierlijke mest gebruikt op het land. In de daaropvolgende scenario’s veranderen we de verschillende elementen totdat we uitkomen bij scenario 4: koffiedik wordt gebruikt om oesterzwammen op te kweken en het koffiesubstraat wordt vervolgens gebruikt als bodemverbeteraar.
De milieukosten van elk scenario zijn uitgedrukt in euro’s per kilo koffiedik. Een positief getal betekent dus dat er negatieve effecten zijn die geëxternaliseerd worden. Een negatief getal betekent dat er maatschappelijke winst wordt geboekt. Omdat de scenario’s op verschillende manieren doorgerekend konden worden gaat het met name om de verhoudingen tussen de berekende MKI’s en niet om de MKI’s zelf.
Milieuwinst bij gebruik reststromen op de bodem
Het slechtste scenario is duidelijk: de status quo. Per kilo koffiedik zijn de kosten voor het milieu 8,5 cent. Wat we verder zien is dat de milieukosten dalen zodra het koffiedik gebruikt wordt om oesterzwammen te kweken (scenario 4), maar vooral als het koffiedik of uitgewerkt koffiesubstraat gebruikt wordt op de bodem. In de twee scenario’s waarin koffiedik direct of indirect op de bodem wordt gebruikt is de MKI zelfs negatief. Dat wil zeggen dat er in vergelijking met de eerste twee scenario’s behoorlijk wat winst wordt geboekt voor het milieu. Dat komt met name door de vermeden uitstoot van broeikasgassen uit dierlijke mest. De broeikasgassen die vrijkomen bij het uitrijden van koffiedik en substraat zijn namelijk significant lager.
Het gebruik van substraat en koffiedik op de bodem is dus ook voor het milieu een goed idee.
Meer weten? Deze serie bestaat uit 11 blogs waarin we je alles vertellen over het project. Klik en lees meer:
- Intro: blogserie Terug naar de Bodem
- Terug naar de Bodem: het plan
- Reststromen op de bodem: waarom?
- Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
- Afvalwetgeving: wat is afval?
- Organische reststromen op de bodem: hoe zit dat juridisch?
- Update 1: potproeven, reststromen verzamelen & uitrijden
- Update 2: Terug naar de bodem
- Reststromen op de bodem: de onderzoeksresultaten
- Reststromen op de bodem: de impact
- Reststromen op de bodem: de volgende stappen
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.