De geschiedenis van rotterzwam

De start van rotterzwam & winst ASN Afval battle

Begin 2013 start Siemen Cox met het initiatief in de kelder van Tropicana met het kweken van paddenstoelen samen met Max de Korte. Enkele maanden later sluit Mark Slegers zich bij dit tweetal aan. Max besluit buiten verder te gaan en Siemen en Mark besluiten zich vol in te zetten voor het redden van koffiedik van de vuilverbranding. En starten de zoektocht om de business case uit de Blauwe ecomomie tot uitvoering te brengen. In de kelders van het verlaten tropische zwembad lijkt het de ideale omgeving voor dit proces. Op de bakfiets wordt het koffiedik verzameld en verwerkt tot substraat. Het duurde enkele maanden om dit ook succesvol om te zetten naar oesterzwammen. Met de hulp van de vele bezoekers verkregen we steeds meer kennis. Door de inval van de politie waren we opeens "wereld-nieuws".

rotterzwam wint Stadslandbouw Award & verkozen tot radicale vernieuwer

In die tijd waren er nog prijzen te winnen en werd er op die manier wat extra geld verzameld voor de investeringen in onze "kwekerij". Door het geven van rondleiding, workshops en de verkoop van de eerste zwammen begon de omzet een beetje vorm te krijgen. Met hulp van de gemeente Rotterdam die ons graag het podium gaf voor internationale pers hadden we veel media aandacht. Gelukkig ging deze aandacht van het pand naar de missie van rotterzwam. En werd ons duidelijk dat veel interesse was in onze missie! Dat gaf ons veel extra energie. Ook werden we benaderd door JDE voor het ophalen van koffiedik bij haar relaties in de regio Rotterdam. Dit bevestigde bij ons dat ook het bedrijfsleven onze hulp kon gebruiken. Ook pitch Mark het concept BlueCity.

De eerst vegetarische bitterbal, finale Cleantech Rotterdam & start BlueCity

Een van onze eerste afnemers van zwammen was de meest verrassende van allen: een banketbakker! Wat kan een banketbakker met oesterzwammen? Dat hebben we mogen ontdekken. Hij maakt er met de hand gedraaide bitterballen van! Een doorslaand succes! Deze samenwerking heeft inmiddels geleid tot meerdere heerlijke snack en worden de snack inmiddels niet meer met de hand gemaakt en zijn de snacks in middels Vegan! We pitchen ons concept in de finale van Cleantech Rotterdam. Ook ontstaat het eerste team van BlueCity waar Mark en Siemen als Blue Economy officers een rol krijgen.

De 1e aanrecht agrariër & Marketing Award Rotterdam & BlueCity

Nadat we steeds meer media aandacht kregen kwamen er steeds meer mensen bij ons lang om hun koffiedik bij ons af te geven. Van 2 sensoe pads tot een zakvol beschimmeld koffiedik. Na wat onderzoek kwamen wij er achter dat meer dan 70% van het koffiedik thuis ontstaat. Dat zette ons op het spoor om daar een oplossing voor te vinden want om bij elk huishouden koffiedik op te halen leek ons geen duurzame oplossing. Met wat rest emmers van Lebkov waar Bollies beenhamsaus in had gezeten en een bezoek aan onze collega's in Belgrado (EkoFungi) hebben we de rotterzwam growkit ontwikkeld.

We werden door de gemeente Rotterdam beloont met de Marketing Award voor de promotie van de stad in binnen en buitenland.

De brand in BlueCity

In mei 2017 ontstaat er een brand bij een van de buren van rotterzwam. Deze brand veroorzaakt een dikke laag roet door gehele faciliteiten van rotterzwam. Ook andere ondernemer hebben veel schade geleden. Voor rotterzwam betekent dat we definitief de kweekfaciliteit in BlueCity moeten staken en ons gaan voorbereiden op een opschaling elders in de stad. We werken voor het eerst een plan uit om in gebruikte containers een kwekerij op te zetten. Daar is natuurlijk geld voor nodig en dus besluiten wij via een crowdfunding een deel van onze aandelen te verkopen.

Crowdfunding groot succes

Door de crowdfunding haalt rotterzwam 160% van het doel bedrag aan investeringen op. Met deze investering kan rotterzwam een kwekerij opzetten met 8 klimaatcontainers een substraat bereidingsruimte een koel en vries opslagruimte en de gehele kwekerij van zonnepanelen voorzien. Na een lange zoektocht zijn we uiteindelijk bij bevriende ondernemers terecht gekomen op het parkeerterrein van de Kroon, waar we de kwekerij kunnen gaan opbouwen.

De nieuwe kwekerij & terug naar de bodem

In mei 2019 opent de wethouder Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam de nieuwe kwekerij van rotterzwam. De kwekerij bestaat uit 8 klimaat kweekunits die in totaal 12.000 kg substraat kan huisvesten. Dit betekent dat we op deze locatie jaarlijks bijna 80.000 kg koffiedik kunnen redden van verbranding en er jaarlijks 13.000 kg zwammen kunnen worden geproduceerd.

Nu de kwekerij er staat kan rotterzwam ook weer starten het team compleet te maken en de opschaling echt in gang te gaan zetten.

Corona

Helaas treft te wereld een pandemie en dat betekent voor rotterzwam een grote tegenslag. Net op het moment dat het team klaar staat om op te schalen is er op eens geen koffiedik meer beschikbaar: Nederland werkt thuis. Gelukkig betekent dat ook dat we de growkit goed kunnen verkopen en zijn we voor het produceren van paddenstoelen terug kunnen vallen op stro-pakketen van de traditionele sector. Ook merken we dat de verse zwammen via rechtstreex steeds meer in trek raken. Om de kosten te drukken besluiten Mark en Siemen hun uren iets terug te schroeven, zodat rotterzwam nog redelijk kan doordraaien zonder heel veel financiële problemen.

Rotterzwam certificeert zich voor B-Corps.

Overleven, kweekunits bij de clique

We draaien een jaar van corona op een soort overlevingsmodus. We merken dat door de lockdown het onmogelijk is om meer nieuwe relaties voor de afzet van onze producten te krijgen. We halen maar zeer beperkt koffiedik op en kweken het gehele jaar op stro-blokken.

Rotterzwam levert 3 kweekunits aan de Clique.

Terug naar koffiedik, Vega award, Siemen verlaat rotterzwam

De corona pandemie heeft veel energie gekost van het team en heeft de maatschappij en de wereld veranderd. Het ondernemen in de nieuwe economie vergt op vele vlakken veel energie omdat je feitelijk constant tegen de stroming in werkt en het systeem je op veel vlakken afremt. Op Siemen heeft deze 9 jaar ook zijn impact gehad en hij was toe aan een break. Deze break heeft uiteindelijke geleid tot een vertrek bij rotterzwam om met frisse energie aan een nieuwe avontuur te beginnen.

Voor Mark betekent dit een nieuwe uitdaging om zonder business partner rotterzwam uit de corona crisis te sturen. Gelukkig is er weer koffiedik en vinden nieuwe teamleden hun plekje binnen rotterzwam.

Rotterzwam wint de Vegan Award 2022 - categorie Organisatie.

Rotterzwam beland in de top 5 van de wereld in de categorie Environment van B-Corp.

10 jaar rotterzwam & opschalen

2023 is een jaar van reflectie! We bestaan 10 jaar. We hebben heel wat mensen mogen inspireren, er zijn veel nieuwe initiatieven ontstaan en zullen in dit jaar ook de 100.000 aanrecht agrariër verwelkomen. En zijn we steeds meer actief in meerdere landen. We hebben ons eigen bedrijfsmodel verder ontwikkeld en er is nog voldoende mogelijk om dit verder verbeteren en aan te laten sluiten op de huidige maatschappelijke uitdagingen. De uitdagingen zijn er nog steeds volop: de energie en stikstof crisis zal doorzetten naar een grondstof en voedsel crisis.

Samenwerken blijft de sleutel in de nieuwe circulaire economie en daar zul je in de komende jaren meer van gaan zien.

Kansen voor West

Koffiedik steriliseren (Proof of Concept)

Wij hebben succesvol een kansen voor West programma kunnen afwikkelen waaruit is aangetoond dat we koffiedik kunnen steriliseren en er 5 soorten paddestoelen op kunnen kweken. Wij werken dit resultaat uit tot een substraat fabriek om deze methode op grotere schaal tot uitvoering te gaan brengen.