Deze blogserie gaat over ons project Terug naar de Bodem waarin we onderzoeken of een aantal organische reststromen gebruikt kunnen worden als bodemverbeteraar in de akkerbouw én hoe dit juridisch mogelijk gemaakt kan worden. Deze laatste blog gaat over de stappen die na het project nog moeten worden gedaan om het gebruik van reststromen op de bodem mogelijk te maken. Onder deze blog vind je een overzicht van alle blogs in deze serie.
De laatste jaren hebben we containers vol reststromen verzameld, juridische barrières overwonnen, impact gemeten, onderzoek gedaan en resultaten gedeeld. De conclusie lijkt duidelijk: organische reststromen moeten niet langer worden verbrand, maar worden gebruikt. Bijvoorbeeld als bodemverbeteraar. Het organische stofgehalte zal op de lange termijn toenemen, de milieu impact is positief en de reststromen zijn beschikbaar. Het enige wat ons nog tegenhoudt om op grote schaal koffiedik en uitgewerkt substraat naar de bodem te brengen is…. dat koffiedik en oesterzwamsubstraat juridisch gezien nog steeds afvalstoffen zijn.
Onze volgende stap is dus het doen van een aanvraag bij de Commissie Deskundigen Meststoffen om de reststromen te kwalificeren als meststof. Helaas moeten we voor het schrijven van de aanvragen advies inhuren van een externe partij. We zijn hiervoor op zoek naar financiering. Het is ontzettend spannend of de aanvragen gehonoreerd gaan worden. Als dat zo is, staan wij natuurlijk klaar om op grote schaal reststromen te redden van de verbrandingsoven.
Wij bedanken hier graag onze projectpartners, financiers, alle instanties, loketten en mensen die wij zijn tegengekomen op weg naar de juiste ontheffingen, onze collega zwammenkwekers, alle koffiedrinkers wiens koffiedik wij hebben gebruikt voor dit project en alle andere mensen en organisaties die dit project tot een succes hebben gemaakt.
Ben je geïnspireerd en wil je ook bijdragen aan de koffierevolutie? Neem dan vooral contact met ons op of kijk op www.rotterzwam.nl/bodem
Meer weten? Deze serie bestaat uit 11 blogs waarin we je alles vertellen over het project. Klik en lees meer:
- Intro: blogserie Terug naar de Bodem
- Terug naar de Bodem: het plan
- Reststromen op de bodem: waarom?
- Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
- Afvalwetgeving: wat is afval?
- Organische reststromen op de bodem: hoe zit dat juridisch?
- Update 1: potproeven, reststromen verzamelen & uitrijden
- Update 2: Terug naar de bodem
- Reststromen op de bodem: de onderzoeksresultaten
- Reststromen op de bodem: de impact
- Reststromen op de bodem: de volgende stappen
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.