Nederlanders drinken samen ongeveer 40 miljoen kopjes koffie per dag. Daarin zit slechts 0,2 % van de koffieboon. De rest blijft achter als koffiedik. Ongeveer 500.000 kg koffiedik en 33 vrachtwagens vol per dag. Een enorme berg rijk organisch materiaal dat nog steeds grotendeels verbrand wordt..
Maandag 21 juni 2021 was het zover. Vanuit BlueCity opende de gemeente Rotterdam, in samenwerking met DCMR Milieudienst Rijnmond, een Circulair Loket waar ondernemers terecht kunnen met alle vragen die komen kijken bij het gebruiken van afval als grondstof. Diezelfde dag ontving rott..
In juli 2019 is het ons, met veel kunst en vliegwerk, gelukt om ongeveer 45.000 kilo van drie verschillende reststromen uit te rijden over een proefveld in Voorne-Putten. Inmiddels is het oktober en is er een groenbemester uitgereden. Wij gingen terug naar het proefveld om te onder...
De meeste mensen denken niet dagelijks na over de bodem. Begrijpelijk. Het is een bruine massa, je handen worden er vies van, en je ziet er niet zoveel spannends aan. Toch is de bodem zo veel meer dan dat en speelt het een groot onderdeel in ieders leven. Het overgrote deel van ons v..
Eén en één is twee: aan de ene kant zijn organische stromen beschikbaar die verbrand worden met het restafval en aan de andere kant is een tekort aan diezelfde soort organische stromen. Reden genoeg om te gaan kijken naar de toepassing van koffiedik en uitgewerkt koffiesubstraat (het..
Deze blogserie gaat over ons project Terug naar de Bodem waarin we onderzoeken of een aantal organische reststromen gebruikt kunnen worden als bodemverbeteraar in de akkerbouw én hoe dit juridisch mogelijk gemaakt kan worden. In deze eerste blog lees je welke onderwerpen in deze reek..
Al sinds vijf jaar bouwt rotterzwam aan een decentrale oplossing voor het zo hoogwaardig mogelijk verwerken van koffiedik. Met het project ‘Terug naar de bodem’ onder de zogenoemde POP3 regeling is een unieke samenwerking tot stand gekomen. Twee akkerbouwers, Wageningen Universiteit…