Afvalwetgeving veranderen

Update 2: Terug naar de bodem

Update 2: Terug naar de bodem

In juli 2019 is het ons, met veel kunst en vliegwerk, gelukt om ongeveer 45.000 kilo van drie verschillende reststromen uit te rijden over een proefveld in Voorne-Putten. Inmiddels is het oktober en is er een groenbemester uitgereden. Wij gingen terug naar het proefveld om te onderzoeken of er verschillen zichtbaar zijn.

Opzet
In de vorige update hebben wij informatie gedeeld over de drie reststromen waar wij onderzoek naar doen. Het gaat om - Koffiedik - Koffiesubstraat - Strosubstraat.  Als uit het onderzoek en de analyse blijkt dat de materialen een positief effect hebben op bodem, bodemleven en de beplanting, dan willen wij de volgende stap nemen om de afvalstatus van deze reststromen af te halen.

De proef wordt gedaan bij Maatschap den Ouden, een akkerbouwer uit Voorne Putten. Het totale proefveld is ongeveer 5 hectare groot. Op de afbeelding hieronder is het volledige proefveld gemarkeerd.

Proefveld met grenzen

Binnen dat proefveld zijn vier proefvlakken van elk ongeveer 0,75 hectare groot. In proefvlak A is koffiedik uitgereden, In proefvlak B: is koemest uitgereden [control], In proefvlak C is koffiesubstraat uitgereden en in proefvlak D is het strosubstraat uitgereden. In de afbeelding hieronder is de verdeling van de vier proefvlakken aangegeven.

Hoe wordt er gemonitord?
Er zijn verschillende manieren om te kijken wat de effecten van de verschillende materialen zijn. Zo worden er bodem- en gewasmonsters genomen om te meten wat daarin zoal zichtbaar is. Er is voor aanvang van het project ook een nulmeting gemaakt middels een bemonstering van het perceel.

Certicon is verantwoordelijk voor de toets van de milieukundige waarde op het land waar de proef wordt uitgevoerd in het begin, midden en eind van het experiment. Certicon maakt complete bodem analyses op zware metalen, PAC’s, PCB’s en minerale oliën.

Eurofins Agro is het geaccrediteerde lab die zich bezighoudt met nutriënten beschikbaarheid in bodem en gewas. Beide laboratoria hebben de mogelijkheid om te testen op cafeïne. Dit wordt bij elke Certicon analyse gedaan op water en bodem samples. Eurofins LabCo doet ook cafeïne analyses.

Daarnaast wordt er gekeken hoe de gewassen zich ontwikkelen en of er zichtbare verschillen zijn tussen de proefvlakken. Met een drone kan je op grotere hoogte uitzien over de proefvlakken. De video hieronder geeft een goed beeld van het totale proefveld.

https://www.youtube.com/watch?v=aziynGL2tGQ

Op basis van deze beelden zien wij geen verschillen tussen de groei van de groenbemester in de verschillende proefvlakken. Dat is hoopgevend nieuws want dat zou betekenen dat de eerste indruk is dat de proefvlakken waar koffiedik,  koffiesubstraat  en strosubstraat is uitgereden, GEEN verschil laten zien in de groei t.o.v. de control waar koemest is uitgereden.

Deze uitkomst zal nog gevalideerd moeten worden m.b.v. de analyses, maar het lijkt erop dat er geen nadelig effect waarneembaar is. 

Volgende stappen
De groenbemester wordt daarna ondergeploegd en vervolgens wordt het volgende gewas [uien] ingezaaid. De uien zullen naar verwachting in augustus 2020 geoogst worden. Dat is wederom een meetmoment.

Na de oogst wordt er in september 2020 opnieuw koemest, koffiedik, koffiesubstraat  en strosubstraat is uitgereden. Vervolgens wordt in maart/april 2021 het volgende gewas ingezaaid en rond augustus 2021 wordt er geoogst. Dan verzamelen wij de laatste data en gaat het Louis Bolk Instituut aan de slag om analyses te doen en de data te duiden.

Volgende update is er rond augustus 2020 als wij weer gaan uitrijden.

Onze partners
Veranderen van afvalwetgeving doe je niet alleen. Wij werken in dit project nauw samen met Maatschap den Ouden, Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut. Wij kunnen dit project uitvoeren met financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en de Europese Unie.

Er is veel uitzoekwerk, onderzoek, metingen en tijd voor nodig. En dat kost geld. Dat moesten wij deels uit eigen zak betalen. Daarom zijn wij erg blij met de steun van de ‘Enabling partners’. De gemeente Rotterdam, Triodos Foundation en Sylvan Inc.

Meer weten? Deze serie bestaat uit 11 blogs waarin we je alles vertellen over het project. Klik en lees meer:

  1. Intro: blogserie Terug naar de Bodem 
  2. Terug naar de Bodem: het plan 
  3. Reststromen op de bodem: waarom? 
  4. Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
  5. Afvalwetgeving: wat is afval?  
  6. Organische reststromen op de bodem: hoe zit dat juridisch? 
  7. Update 1: potproeven, reststromen verzamelen & uitrijden
  8. Update 2: Terug naar de bodem
  9. Reststromen op de bodem: de onderzoeksresultaten
  10. Reststromen op de bodem: de impact 
  11. Reststromen op de bodem: de volgende stappen

Volgende lezen

Organische reststromen op de bodem: waarom?
Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.