Waarom koffiedik ophalen

Waarom is het belangrijk om je koffiedik op te laten halen? Omdat de manier waarop wij met afval omgaan niet meer van deze tijd is. We nemen je kort mee langs een aantal redenen om koffiedik gescheiden op te laten halen.

Veel afval

Koffie zetten is een heel inefficient proces. Slechts 0,2% van de koffieboon komt in je kopje terecht. Dat betekent dat 99,8% afval is!

Kan je je voorstellen dat je een huis bouwt en maar 0,2% van de bakstenen  gebruikt? Nee toch? Om 99,8% van iets weg te gooien is doodzonde. Toch denken wij er al bijna niet meer over na dat zoveel koffiedik weggegooid wordt. Het is bijna een automatisme.

Grondstoffen tekort

Wereldwijd is er een chronisch tekort aan grondstoffen. We maken materialen sneller dan ooit op. Als iedereen zou leven als een Nederlander, hadden wij 2,9 aardes nodig om in al onze behoeften te voorzien. 

De earth overshoot day is de dag in het jaar dat wij alle biomassa die de aarde in één jaar kan produceren hebben opgemaakt. Idealiter ligt die dag dus ergens rond 31 december. In 2021 lag die datum voor de wereld helaas op 29 juli. 

Als iedereen zou leven als een Nederlander waren deze grondstoffen in 2021 al op 27 april opgebruikt.

Afval behandelen

De manier waarop wij met afval omgaan is best bijzonder te noemen. Daarnaast is de definitie van afval erg ruim.

"Afval -> Alle stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen."

Onze huidige economie is vooral lineair vormgegeven. We gebruiken grondstoffen, maken daar een product van en na afloop van de levensduur is het product afval geworden. Dat afval wordt met een op diesel rijdende zware vuilniswagen met het restafval. 

Als iets eenmaal de status van afval heeft, dan wordt het heel lastig om er nog iets nuttigs mee te doen. Daarom doet rotterzwam onderzoek naar koffiedik als meststof. Gelukkig hebben wij als onderdeel van dat onderzoek de beschikking "voortgezet gebruik" gekregen. Voor rotterzwam is koffiedik dus geen afval meer.

Helaas brengt die vuilniswagen het koffiedik samen met het restafval naar de vuilverbranding. Daarmee is een rijk organisch materiaal voor eeuwig verloren gegaan en komt de CO2 in de atmosfeer terecht.

Dat kan gelukkig anders.

Wij redden koffiedik van de vuilverbranding en maken er mooi producten van. Zo kweken wij onze oesterzwammen o.a. op koffiedik [sinds corona ook op stro] en gebruiken wij een klein deel van het koffiedik om daar een koffiezeepje van te maken.

Dat ophalen van koffiedik doen wij niet als anonieme vuilnismannen via de achterzijde van een kantoorpand. Wij koppelen de collectie aan een bewustwordings campagne om medewerkers, relatie en leveranciers van onze klanten bewust te maken van de waarde van afval.

Samen met een groeiend netwerk van lokale verwerkers werkt rotterzwam aan landelijke dekking voor hoogwaardige koffie verwerking. Meer weten? Kijk wat rotterzwam of haar partners voor jou organisatie kan betekenen.