de waarom van rotterzwam
De waarom van de founders
Siemen Cox en Mark Slegers zijn de initiatiefnemers van rotterzwam. Siemen heeft een achtergrond in de financiële dienstverlening en Mark Slegers heeft in de ICT en de energie sector gewerkt.
Beiden hebben na 15 jaar werken in een corporate omgeving hun stropdas in de wilgen gehangen omdat ze zich niet meer verbonden voelden met de branche. Daarnaast waren ze op zoek naar zingeving in hun werk en een bijdrage wilden leveren aan een duurzamere samenleving.
Beiden raakten geïnspireerd door het gedachtegoed van Gunter Pauli, de schrijver van het boek "De Blauwe Economie". Daarin staan meer dan 100 businesscase omschreven van dingen die je kunt doen met afval. Paddenstoelen kweken op koffiedik is er één.
In zijn boek omschrijft Gunter DAT je paddenstoelen kan kweken op koffiedik maar niet HOE je dat doet. Toen wij bij kwekers te raden gingen voor hulp over dit proces vonden wij veel gesloten deuren. Met steun van een kweker uit België en met Ivanka Milenkovic van Ekofungi uit Servië lukte het om een kleine kwekerij te beginnen. Om te helpen voorkomen dat andere kwekers het wiel opnieuw moeten uitvinden, hebben wij het Mushroom Master Program ontwikkeld. Daarin delen wij alle kennis die nodig is om een kwekerij te beginnen op basis van open source.
Het doel van rotterzwam is om een bedrijfsmodel neer te zetten en vervolgens te repliceren dat zowel een economisch, een ecologisch als een sociaal verdienmodel heeft.
De waarom vanuit de samenleving
Heb je ooit gehoord van Earth Overshoot Day? Op deze dagen hebben we meer grondstoffen hebben gebruikt dan de aarde in een jaar kan genereren. De maanlanding van onze generatie is om onze economie en onze levensstijl binnen de grenzen van onze planeet te krijgen. Als iedereen op deze planeet zou leven zoals de Nederlanders, zouden we 2,9 aardes nodig hebben. Maar als we een tekort aan grondstoffen hebben, waarom verbranden we dan waardevol materiaal zoals koffiedik? We kunnen er zoveel mooie dingen mee doen, zoals voedsel op verbouwen .
Het wereldwijd verminderen van de hoeveelheid CO2-uitstoot is een enorme uitdaging. De hoeveelheid CO2 in de lucht stijgt nog steeds. Om dit te keren, zouden bedrijven CO2-negatief moeten worden door meer vast te leggen dan uit te stoten. Rotterzwam red het koffiedik van de vuilverbranding, verwerkt het tot oesterzwammensubstraat waarna het vervolgens naar boeren wordt gebracht die het gebruiken als bodemverbeteraar.
Voedselkilometers zijn serieuze afstanden geworden. Het gemiddelde bord met eten heeft met gemak 10.000 tot 15.000 km afgelegd. In het slechtste geval zelfs 60.000 km. Je koffiebonen komen wellicht uit Kenia, de wijn uit Zuid-Afrika en een biefstukje uit Argentinië. De extra CO2- uitstoot dat vrij komt bij het transport voor een fles wijn uit Chili versus Frankrijk kan al 2 kilo zijn! Rotterzwam sluit de cirkel van grondstof tot product tot consumptie in 55 km. Meer dan 90% van het koffiedik dat wij ophalen komt uit Rotterdam.
De waarom van rotterzwam
Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert.
Dat doen wij door lokaal, regionaal en internationaal samen te werken om de productie van paddenstoelen op lokale reststromen te stimuleren en vergemakkelijken.
De uitkomst is een breed scala aan producten en diensten rond paddenstoelen productie, bewustwording en (h)eerlijke snacks op basis van plantaardige eiwitten.
De kwekerij 1.0
Op 22 mei 2013 begonnen onze eerste activiteiten in het Tropicana. In de kelders van de oude beauty salon in de kelders van het verlaten zwembad, gaven wij workshops en groeiden wij de eerste paddenstoelen.
Rond april 2017 kweekten wij daar ongeveer 250 kilo oesterzwammen per maand. Wij moesten steeds vaker nee verkopen en besloten dat het tijd was om op te schalen.
De grote vraag was of wij dat in Tropicana [dat inmiddels BlueCity heette] of elders zouden doen. Een kleine maar intense brand vernietigde onze kwekerij en beantwoorde die vraag. Het werd [functie] elders. ;-)
De kwekerij 2.0
Op 24 mei 2019 opende wij de deuren onze nieuwe kwekerij in de Schiehaven in Rotterdam. In acht gebruikte reefer containers kunnen wij maandelijks maximaal 6.000 tot 7.000 kilo koffiedik omzetten in 1.200 tot 1.400 kilo oesterzwammen.
Onze nieuwe kwekerij is een belevenis / experience centrum waar de circulaire economie in actie te zien en te beleven is. Wij delen graag onze kennis en ervaringen en organiseren regelmatig rondleidingen voor scholen, business netwerken, open dagen en workshops.
Tevens zijn onze kweekcontainers in actie te zien. Onze kweekcontainers zijn geoptimaliseerd voor paddenstoelen kweek en zijn te koop en te huur.