Impact rapportage's

De impact van rotterzwam in 2020

De impact van rotterzwam in 2020

Het is een jaar om snel achter ons te laten. Maar niet voordat wij op een rijtje hebben gezet, welke impact wij hebben gerealiseerd in het afgelopen jaar. Die impact was een stuk minder dan het jaar ervoor, maar desalwelteplus hebben wij voor onze relaties toch weer 34 ton koffiedik gered van de vuilverbranding.

Zoals je je wellicht herinnert, is de kwekerij op 24 mei 2019 geopend door wethouder Bonte. Dus 2020 was het eerste jaar dat onze nieuwe kwekerij een heel jaar operationeel was. 

Hierdoor hebben wij voor het eerst één heel jaar gedurende de vier seizoenen gekweekt. Dat geeft een goed beeld van ons energieverbruik en de hoeveelheid energie die is opgewekt. En wat blijkt: Wij hebben meer energie opgewekt dan dat wij verbruikt hebben. Onze zonnepanelen verzorgen dus voldoende energie om de paddenstoelen productie EN het 100% elektrische en emmissie vrije vervoer door de binnenstad mogelijk te maken.

Oesterzwammen kwekerij energie negatief met zonnepanelen

Daarnaast hebben wij tussen de eerste en de tweede lockdown de nodige Rotterdamse horeca mogen voorzien van heerlijke oesterzwammen snacks. 

De oesterzwamkroketten en -bitterballen worden gemaakt in samenwerking met Bakkerij van der Heijden in Rotterdam. Het maken van één bitterbal van oesterzwammen t.o.v. rundvlees bespaard maar liefst 30 liter water. Wij hebben in 2020 110.928 snacks verkocht. Zo hebben wij samen minimaal 3.327.840 liter water bespaard

Als wij gaan kijken naar de CO2 footprint van ons primaire proces, dan onderscheiden wij 4 onderdelen. Het stroomverbruik van de kwekerij [38.703 kWh], het stroomverbruik voor het opladen van de elektrische bus [6.671 kWh], de CO2 emissie als gevolg van het versturen van pakketjes uit de webshop [801 kg CO2], en de opwek door onze zonnepanelen [43.067 kWh].

Dit geeft een netto verbruik van 2.307 kWh. Voor de omrekening van dit stroomverbruik naar CO2 uitstoot gebruiken wij een emissie factor van 0,649 kg CO2 per kWh van grijze stroom. Bron 

Uiteindelijk resulteerden onze primaire bedrijfs activiteiten in een fixatie van 9.409 kg CO2. Daarmee zijn onze activiteiten over 2020 wederom CO2 negatief.

Impact van rotterzwam in 2020

Onze klanten, enabling partners en investeerders maken deze impact mede mogelijk. Hieronder specificeren wij voor elke groep de impact gekoppeld aan de SDG's.  

Impact van onze relaties gekoppeld aan de SDG's

Wil jij ons helpen onze impact te vergroten? Overweeg dan de door ons gefixeerde CO2 [deels] van ons over te nemen. Lees hier meer.

Volgende lezen

Stijging afval kosten? Niet bij rotterzwam!
CO2 certificaten te koop

2 reacties

Geert Jan Prins

Geert Jan Prins

Mooi overzicht.

Noud te Riele

Noud te Riele

Geweldig! Dank.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.