circulaire economie

CO2 certificaten te koop

CO2 certificaten te koop

rotterzwam realiseert betekenisvolle milieu impact sinds 2013. Sinds 2017 doen wij ons best om deze impact te kwantificeren en in kaart te brengen. Over 2020 fixeerden wij met onze primaire bedrijfsactiviteiten 9.409 kilo CO2. Als jouw organisatie haar CO2 uitstoot wil compenseren, dan kan je bij rotterzwam [een deel van] je CO2 emissies compenseren.

Er is een forse markt van CO2 emissie certificaten of CO2 emissierechten. Er zijn zelfs certificaten die de emissiecertificaten certificeren. Ja echt, je certificaat CO2-reductiemanagement kan gekoppeld worden aan het ISO 14001-certificaat!

De prijzen voor de compensatie van 1.000 kilo CO2 hebben wij altijd belachelijk laag gevonden. Voor enkele euro's kan je één ton CO2 compenseren. Zelfs het kabinet vond dat in 2019 aan de lage kant en wilde daarom een minimum prijs invoeren.

Maar kan je met die paar euro echt de milieu impact van CO2 uittoot compenseren? Wij denken van niet. Als je kijkt naar de sociale of maatschappelijke kosten van CO2 uitstoot, dan kan de schade wel eens veel hoger uitvallen. Er zijn ook berekeningen die uitkomen op een bedrag van $417 dollar per 1.000 kilo CO2 als maatschappelijke kosten voor CO2 uitstoot. Link naar het gepubliceerde artikel.

Wij zien jaar in jaar uit dat impact maken geld kost. Daarom maken wij het dit jaar voor het eerst mogelijk om je eigen CO2 uitstoot te compenseren, door bij rotterzwam je CO2 emissie [deels] af te kopen.

Omdat het één van onze bedrijfsdoelstelling is om met onze primaire bedrijfsactiviteiten CO2 negatief te zijn, kunnen wij maximaal voor 9.000 kilo aan CO2 emissie compenseren voor andere organisaties.

Dit doen wij volledig ongecertificeerd omdat wij sinds 2017 met onze impact rapportages onze impact inzichtelijk maken. Onze impact gaat daarbij verder dan alleen CO2 reductie. Onze impact is tevens gekoppeld aan de SDG's.

 

Wij bieden 9 certificaten van elk 1.000 kilo gefixeerde CO2 aan, ter compensatie van [een deel van] de CO2 uitstoot van jouw organisatie. Voor elke 1.000 kilo vragen wij een bedrag van minimaal €1.000,- Het staat je vrij om meer te geven.

Update 22-2-2021: Er zijn nog 8 certificaten beschikbaar. Bas van Ecke nam het eerste certificaat van 1.000 kilo af.

Maar rotterzwam is toch een commercieel bedrijf, waarom zou ik jullie een dergelijk bedrag betalen? Wij gebruiken je bijdrage om te investeren in nog meer impact. Daarbij kan je in het achterhoofd houden dat:

  • rotterzwam volledig zonder subsidies draait;
  • De totale loonsom van alle 7 mensen die bij rotterzwam werken in 2020 €185.421,84 is en daarmee ruim onder de Balkenendenorm blijft;
  • rotterzwam tastbare en zichtbare impact realiseert sinds 2013.

--> Claimt rotterzwam verhandelbare emissie certificaten te verkopen? Nee

--> Kan je je deze compensatie 'officieel' valideren? Nee

--> Geeft het een goed gevoel en wordt het geld gebruikt voor aantoonbare duurzaamheid? Ja.

--> Naast een certificaat waarin de gecompenseerde CO2 emissie wordt vastgelegd, ontvangen wij jullie graag op de kwekerij voor een rondleiding.

--> Kijk hier voor de methodiek en de digitale bestanden in hoge resolutie.

Stoot jouw organisatie CO2 uit en willen jullie deze uitstoot op een originele manier compenseren? Dan zijn de CO2 certificaten van rotterzwam iets voor jou.

Voor vragen kan je contact opnemen met Siemen Cox 
siemen [at] rotterzwam [punt] nl 

 

Volgende lezen

De impact van rotterzwam in 2020
Het Mushroom Learning Network Community Platform

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.