Gooi je koffiedik niet weg!

Gooi je koffiedik niet weg!

 


Als je ons al langer kent, dan is het vast geen verrassing meer voor je dat je oesterzwammen op koffiedik kunt kweken. Sinds 2013 verwerken wij lokaal koffiedik in onze kwekerij in Rotterdam. Onze missie: zoveel mogelijk koffiedik redden van de vuilverbranding. Dat kun jij thuis ook heel gemakkelijk doen met behulp van onze growkit.

Mocht je toch nog koffiedik over hebben, en net als wij tegen het weggooien van koffiedik zijn, dan hebben we hier een aantal waardevolle tips voor je!

Een zacht velletje
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Prijzige crèmes en shampoos met cafeïne. Er wordt geclaimd dat dit stofje een kalmerend effect op de huid heeft en rimpels tegengaat, al is er voor dat laatste geen wetenschappelijk bewijs. Wel bevat het koffiedik antioxidanten die het ontstaan van rimpels kunnen verminderen. 

Naast de kracht van cafeïne heeft het koffiedik ook een korrelige textuur, wat het zeer geschikt maakt voor een zelfgemaakte scrub! Meng wat (huid)olie door het koffiedik en gun jezelf een zacht velletje. 

Geen zin in geknutsel? Wij ontwikkelde een koffiezeepje dat maar liefst 20% koffiedik bevat, en vulde het aan met andere verzorgende ingrediënten.

De geurvreter
Je kent het wel, je hebt in de keuken gestaan en hebt de rest van de avond nog last van knoflookhanden. Koffiedik to the rescue! Het heeft namelijk het vermogen om geur te absorberen. 

Door wat koffiedik tussen je handen te wrijven, komt er olie vrij die ongewenste geur laat verdwijnen. Daar krijg je ook nog eens zachte handen van! Het eerder genoemde koffiezeepje geeft eenzelfde effect, voor hen die dat toch prettiger vinden.

Ook een ongewenste geur in de koelkast, auto of (sport)schoenen kunnen worden bestreden met een kopje of zakje met koffiedik. Let er wel op dat je dit dan regelmatig ververst.  

Als bodemverbeteraar 
Onlangs deden wij onderzoek naar het inzetten van koffiedik en uitgewerkt paddenstoelen substraat als bodemverbeteraar. Er zijn aanwijzingen, dat deze reststromen een positief effect op de groei van de plant hebben! 

Koffiedik heeft een lichtzure pH-waarde. Geef het dus alleen aan planten die gedijen op een zure grond, zoals bijvoorbeeld rododendrons en hortensia's.

Last van slakken in je tuin en katten die hun behoefte doen tussen je tomatenplantjes? Zij zijn niet zo dol op de geur van koffiedik. Zo houd je ze op een natuurlijke manier op afstand. 

Lekker schoon
Naast het scrubben van je huid, kun je koffiedik ook gebruiken als schuurmiddel voor een grote schoonmaak. Denk aan het schobben van een aangekoekte pan of oven. Je kunt het koffiedik mengen met afwasmiddel.

Ook voor het ontstoppen van de gootsteen heb je geen fel gele middelen nodig. Maak een mengsel van gekookt water, afwasmiddel en koffiedik en spoel goed door. 

 

Volgende lezen

rotterzwam is gecertificeerd B Corp
Pitabroodjes met shoarma van oesterzwam

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.