Kweekruimte voor paddenstoelen teelt

rotterzwam kweekt sinds 2013 paddestoelen op ongebruikelijke plaatsen. We zijn begonnen in de kelder van een verlaten zwembad en in juni 2019 hebben we geüpgraded naar een volledig modulaire, schaalbare en mobiele stadsboerderij op basis van containers.

Kweekunits paddenstoelen kwekerij rotterzwam

We hebben de afgelopen jaren samengewerkt met verschillende ondernemers en organisaties en onze aanpak is altijd hetzelfde. We hebben geteste, geverifieerde en toegepaste kennis over hoe je een winstgevende kleinschalige paddestoelen kwekerij in de stad kan runnen.

Wat we aanbieden, is wat je in de praktijk kan zien op onze paddenstoelen kwekerij in het centrum van Rotterdam. De kennis die we delen is gebaseerd op wat we op dagelijkse basis ervaren en tegenkomen in onze kwekerij.

Volledig geklimatiseerde kweekruimte
Onze Mobile Mushroom Units [MMU] zijn volledig geklimatiseerd en geoptimaliseerd als kweekruimte voor de teelt van exotische paddenstoelen soorten. Het heeft een ventilatiesysteem die zorgt voor voldoende aanvoer van verse lucht. Zowel de buitenlucht als de circulatielucht gaat door een filtersysteem en langs een warmtewisselaar. Een luchtzak verdeelt de lucht gelijkmatig door de MMU.

kweekruimte voor paddenstoelen teelt rotterzwam

Naast de ventilatie systeem de MMU is geleverd met een luchtbevochtiger die aangesloten dient te worden op het water. Deze luchtbevochtiger kan tot 2 liter water per uur verdampen en is uitgerust met een timer. Deze luchtbevochtiger biedt tevens adiabatische koeling in de unit.

De temperatuur in de kweekruimte wordt aangepast met een warmtepomp die is verbonden met de warmtewisselaar. De warmtepomp wordt buiten de MMU geplaatst en de capaciteit van deze pomp is voldoende om het klimaat (verwarming & koeling) van twee MMU's te regelen.

De MMU heeft [afhankelijk van de lokale omstandigheden] een temperatuur bereik tussen de 10 en 35 °C.
Voor de teelt van exotische paddenstoelen, heb je een temperatuurbereik nodig tussen de 15 en 24 °C.
De MMU heeft [afhankelijk van de lokale omstandigheden] een luchtvochtigheid bereik tussen de 45 en 95%.
Voor de teelt van exotische paddenstoelen heb je een luchtvochtigheid bereik nodig tussen de 75 en 95%.

kweekruimte voor paddenstoelen teelt op koffiedik

Elektriciteit
Om één MMU op het net aan te sluiten, heb je een 1 x 16 Ampère 230 V aansluiting nodig. Om twee units te verbinden heb je een 2 x 16 Ampère 230 V aansluiting nodig. De capaciteit voor een warmtepomp is niet meegenomen in deze berekening.

Elke MMU heeft LED-verlichting en een waterdichte schakelkast voor de zekeringen, een aardlekschakelaar en een digitale elektriciteitsmeter.

Formaat
Onze MMU is gebouwd in een standaard 40 FT High Cube Reefer. De afmetingen zijn

Binnen: 11,62 (l) x 2,28 (b) x 2,53 (h) meter

Buiten: 12,19 (l) x 2,43 (b) x 2,89 (h) meter

De Mobile Mushroom Unit is zeer goed geïsoleerd en kan buiten geplaatst worden. Het dak heeft 80 mm, de wanden hebben 60 mm en de deuren hebben een isolatie van 74 mm. Zelfs in direct zonlicht houdt de MMU de kweekomstandigheden binnen de gewenste bandbreedte.

Je hebt toegang tot frisse lucht nodig, dus de Mobile Mushroom Unit moet op een goed geventileerde plaats worden geplaatst. Bij voorkeur een buitenomgeving.

kweekruimte voor paddenstoelen teelt lucht aanvoer

Plug en play
De MMU wordt plug and play geleverd. Dat betekent dat wanneer je de elektriciteit en het water aansluit, de MMU gelijk volledig operationeel is. Je kan dan gelijk beginnen met het vullen van het substraat in de unit.

Inkomsten MMU
De opbrengst die een MMU produceert, wordt berekend door de opbrengst in kg paddenstoelen per periode. Dit rendement is afhankelijk van a) de kwaliteit van het substraat en b) de kennis van de kweker.

a) Wanneer je met fase 3-substraat werkt, bent u afhankelijk van de kwaliteit van de substraat dat uw leverancier levert. Wij weten uit ervaring dat de kwaliteit varieert enorm per leverancier. De enige manier om dat risico te verkleinen, is door een producent te zoeken met een betrouwbaar trackrecord. Dit kost tijd en kennis.

b) De interactie tussen de paddenstoelen kweker en de MMU wordt bepaald door hoe goed deze geïnformeerd is. We raden ten zeerste aan om zoveel als mogelijk te leren over het onderwerp. Er is een breed scala aan trainingen beschikbaar op dit onderwerp. Omdat wij geloven dat kennis ten grondslag ligt aan succesvolle kweek, bieden wij 25% korting op ons Mushroom Master Program als je een MMU bij ons koopt.

Mushroom Master Program
Het vierdaagse Masterprogramma Paddenstoelen is ontwikkeld om je 
alle elementen te leren die je nodig hebt om paddestoelen te kweken in een stedelijke omgeving en hoe je daar een winstgevend bedrijfsmodel rond bouwt.

In de afgelopen jaren trainden wij meer dan 40 ondernemers om een stedelijke paddenstoelen kwekerij te starten. De grootste en meest succesvolle stadslandbouw projecten in Europa rondom paddenstoelen, hebben bij ons getraind. Onder hen zijn Beyond Coffee in Denemarken, Hut und Stiel in Oostenrijk, Le Champignon de Bruxelles uit België en Helsieni in
Finland.

Je vindt hier meer informatie over het programma, het curriculum en de data.

Bij aankoop van één MMU bieden we onze E-learning gratis aan. (Waarde E-learning € 250)
Bij aankoop van twee MMU's bieden wij 25% korting op het MMP. (Waarde MMP € 2500)

Contact ons voor meer informatie op mushroom.cultivation@rotterzwam.nl