Circulaire paddestoelen Substraat Faciliteit

Stap 4 De eerste resultaten zijn positief - Lion's mane op koffiedik

Stap 4 De eerste resultaten zijn positief - Lion's mane op koffiedik

Koffiedik bevat van nature veel sporen van micro-organisme. Zodra de koffiedik in de machine achterblijft ontstaat er een wedloop van organisme om dit medium te koloniseren. Je zult de eerste paar dagen nog nauwelijks iets zien van deze micro organisme, maar reken er maar op dat er veel bacteriën, gisten en schimmels actief zijn in dit koffiedik. Er bestaat tot op heden geen testmethode om binnen enkele seconden/minuten het aantal "infecties" in dit koffiedik weer te geven.

rotterzwam haalt sinds 2013 koffiedik op bij bedrijven en controleert dit koffiedik op basis van de menselijke sensoren: oog en neus of het koffiedik voor ons te gebruiken is. Wij konden redelijk per locatie inschatten of er schoon met het verse koffiedik om gegaan werd of niet. Zo niet dan keurde wij dit koffiedik meestal af om minder risico te lopen dat dit geïnfecteerde koffiedik het schone koffiedik zou besmetten. Op deze manier konden wij 60% van het koffiedik benutten.

Sinds de corona crisis zien wij dat er meer besmet koffiedik bij ons binnen komt.

Wij vermoeden dat dit te maken heeft met een nog steeds lagere bezetting van kantoren, waardoor ook de koffiemachines minder vaak worden geleegd.

Een lagere bezetting bij de partij die de koffiemachine beheert: door arbeidskrapte is er mogelijk bezuinigd op de frequentie van het lege van de koffiemachines.

Andere koffiesoort: Wij weten uit ervaring dat er bepaalde soorten koffie sneller concurrerende micro organismes bevatten.

Daarnaast heeft rotterzwam een capaciteitsverhoging doorgevoerd waarmee we grotere batches kunnen draaien om ons productie proces efficiënter te maken. Hierdoor zijn de gevolgen van het doormengen van één besmette bron koffiedik flink grotere geworden. 

Wij zijn begin 2023 dan ook gestart met een onderzoek om ons binnen gekomen koffiedik te steriliseren, zodat de reeds aanwezig micro organismes geëlimineerd worden en onze schimmel een grotere voorsprong heeft om het substraat te koloniseren. Hierdoor zal de uitval een stuk lager zijn, wij ook licht geïnfecteerde koffiedik kunnen benutten en wij wellicht meerdere paddestoelen kunnen gaan kweken.

Wij kunnen inmiddels zeggen dat wij spreken over een succesvol onderzoek.

Op de foto's zie je de Lion's Mane paddenstoel die wij nu kunnen kweken op substraat met een deel koffiedik. Naast de grijze oesterzwam en Lion's Mane kunnen wij inmiddels ook de koningsoesterzwam en Shii-take kweken op een substraat met koffiedik.

Wij zullen deze techniek de komende periode verder fine tunen en bereiden ons voor op een opschaling van deze toepassing.

 

Circulaire substraat fabriek

Onze droom is om een substraat fabriek op te gaan zetten waarin wij op grotere schaal koffiedik zullen gaan verwerken tot substraat voor de teelt van verschillende paddestoel soorten. Naast koffiedik zijn er ook nog andere reststromen die uitstekend passen in de substraat samenstelling. Denk dan bijvoorbeeld aan brood of hout resten (zaagsel). Om deze droom te gaan realiseren is geld nodig. Wij zullen de komende weken gaan werken aan een investeringsvoorstel.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van deze substraat fabriek meldt je dan aan via deze link.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

 

Volgende lezen

Stap 3 Onderzoek Circulaire paddestoelen Substraat Faciliteit

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.