Bekroond circulair concept

rotterzwam wint de ASN afval battle [2013]

Eind 2013 wint rotterzwam zijn eerste award. De ASN afval battle. rotterzwam won de finale van 

iKringloop.

Het platform Het Kan Wel interviewde Mark Slegers net voor de finale van start ging.

Waarom zou je moeten kiezen voor jouw project?

“Vanwege onze voorbeeldfunctie van een bedrijf dat goed omgaat met de omgeving. Met schimmels is die goede omgang er vanzelf, want dat zijn de opruimers van de planeet. Wij gebruiken nu tarwestro en ontdekken dat dit niet de meest optimale basis is. Daarom onderzoeken we of we het kunnen vervangen door karton van een bedrijf aan de overkant. Als we dat gaan doen, halen we alles uit de kringloop.”

Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?

“Dit verschaft een platform voor nog meer bekendheid. Wij willen ook een educatieve bijdrage leveren en bewijzen dat je binnen een straal van 10 kilometer alle basisbehoeften kunt realiseren. Verder promoot de battle de blue economy: eerlijk werken waarbij winst niet altijd nummer één is. Benutten van wat aanwezig is op grond van je kennis van de omgeving. En interactief werken,  kennis en expertise en profijt delen. Zodat ondernemers elders onze werkwijze kunnen adopteren. Lokaal werken met anderen in plaats van een baas zijn met medewerkers. We werken in feite coöperatief. Het zijn drie eenmanszaken van  Siemen Cox, Moestuinman en Mark Slegers. Siemen en Moestuinman kweken ook nog shiitake in ongebruikte tuinen.”

Waar ligt je persoonlijke betrokkenheid bij RotterZwam?

“Ik was leidinggevende bij een energiebedrijf en ook betrokken bij duurzame projecten van enviu. Dat duurzame zat er altijd al in bij mij. Rotterdam voert het GFT naar de verbrandingsoven maar zonder mijn GFT, want ik heb een composthoop. Ik was altijd al bezig met bedrijven en verduurzamen. Ik probeer zoveel mogelijk lokaal te leven. In onze tuin hebben we onder andere een appelboom en druiven. Ik laat mijn kinderen daar natuurlijk van genieten.”

Wat ga je doen met het geld als de battle voor jou een succes wordt?

“Elk bedrag is welkom want we willen geen subsidies. Onze huidige klimaatbeheersing is nu een DIY project en bestaat nu uit een oude pc-ventilator en een mistmaker van €70. Maar het  mooiste is natuurlijk een betrouwbaar klimaatsysteem. Dat glazen gebouw leent zich geweldig voor een educatief centrum en een stadskas. Dat is mijn grote droom voor de toekomst. Als de Battle dat dichterbij brengt…”

Volgende lezen

rotterzwam wint de Stadslandbouw Award [2014]

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.