circulaire economie

De impact van corona op onze impact

De impact van corona op onze impact

rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik. Maar wat als gevolg van een pandemie het hele land ineens thuis werkt? Dat heeft een flinke impact op onze impact.

Koffiedik is een universele schimmelbodem. We hebben allemaal wel eens het koffiedik te lang in het apparaat laten zitten. Binnen een paar dagen staat de groene schimmel erop. In de basis is dat het principe waarvan wij gebruik maken. Maar door het vele thuiswerken hebben wij een dubbele uitdaging op het vlak van ons koffiedik.

  1. De eerste uitdaging is het aanbod van koffiedik. Bij bijna al onze klanten is de hoeveelheid koffiedik gedecimeerd. Gemiddeld genomen slechts 20% van de hoeveelheid voor corona.
  2. Omdat koffiedik zo snel beschimmeld, moeten wij het binnen drie dagen nadat het gezet is in de kwekerij hebben. Anders is het al te vervuild met andere schimmels en kunnen wij er geen paddenstoelen meer op kweken. Omdat de koffiemachines bij onze klanten minder gebruikt worden, hoeven ze ook minder aangevuld en geleegd te worden. Hierdoor is het koffiedik dat wij op onze kwekerij ontvangen vaker vervuild met andere schimmel.

Als gevolg hiervan kwamen wij al snel tot de conclusie dat wij tijdelijk op zoek moeten naar een ander substraat [voedingsbodem voor de paddenstoel]. Oesterzwammen groeien op bronnen van cellulose. Denk aan zaagsel, dood hout, karton en stro. 

Dat laatste is ook het materiaal dat in de traditionele oesterzwammen teelt gebruikt wordt. In onderstaande video laten wij dan ook zien dat wij per april 2020 zijn overgestapt op zelf gemaakt strosubstraat voor onze paddenstoelen teelt. 

Zo lang de problemen met het verkrijgen van voldoende vers koffiedik voortduren, gebruiken wij dus een mengsel van eigengemaakt stro substraat voor onze teelt.

Wij halen nog steeds koffiedik op bij onze klanten. Gedurende dit jaar wordt dat gebruikt voor het project "Terug naar de Bodem". In dat project proberen wij de afvalstatus van koffiedik af te krijgen.

Het koffiedik dat wij niet kunnen gebruiken voor workshops of Terug naar de Bodem, wordt afgevoerd naar de biovergisting. Het is ons doel om de cirkel binnen twee jaar helemaal binnen onze eigen bedrijfsvoering te sluiten door het in eigen beheer te composteren. Dan resteert er geen afval meer maar alleen nog maar compost.

 

Update september 2020: Na een aantal runs met eigen stro substraat, zijn wij tot de conclusie gekomen dat onze machines geoptimaliseerd zijn om koffiesubstraat te maken en niet voor strosubstraat. Daarom hebben wij besloten om bij een producent uit Noord-Brabant 100% biologisch strosubstraat in te kopen.

Update april 2021: Er komt langzaam weer meer koffiedik beschikbaar maar het is nog steeds erg vervuild met groene schimmel. We zijn verschillende mixen met koffiesubstraat aan het testen.

Update oktober 2021: We maken weer elke week koffiesubstraat. Het is nog lang niet op de schaal die wij willen. Wij verwachten de productie van koffiesubstraat de komende maanden verder op te schalen.

 

Volgende lezen

Wij delen ons paddenstoelen substraat recept
Online paddenstoelen leren kweken

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.