Earth Overshoot Day verteld ons dat de grondstoffen opraken en wij zien de wereldwijde CO2 uitstoot toenemen. Het is daarom te bizar voor woorden dat na het koffiedik ophalen, het materiaal nog steeds regelmatig in de vuilverbranding belandt waar het beide problemen versterkt.
Gelukkig zijn er steeds meer partijen die zien dat er een noodzaak is om waardevol organisch materiaal als koffiedik te redden van de vuilverbranding. Maar met die aanwas van nieuwe ‘verwerkers’ van koffiedik, zien wij ook dat de definitie van duurzaamheid steeds verder wordt opgerekt.
We zien steeds meer cowboys in de markt van het koffiedik ophalen. Daarom zetten wij in deze blog uiteen wat de acht redenen zijn die onze dienstverlening onderscheiden.
- rotterzwam haalt het koffiedik op met 100% elektrisch vervoer (in tegenstelling tot enkele anderen die dit met vrachtwagens die op diesel rijden doen). Hiermee dragen wij bij aan schonere binnensteden omdat wij geen uitstoot hebben en geen geluidsoverlast veroorzaken.
- rotterzwam verplaatst het koffiedik alleen lokaal (in tegenstelling tot anderen die het op nationaal niveau verzamelen) Soms geven ze daarbij het argument dat het meegaat met bestaande transportlijnen. Dit gaat echter alleen op voor het eerste [kortste] deel naar het distributiecentrum. Daarna wordt het alsnog met een nieuwe transportlijn naar een centraal sorteerpunt gebracht. Na de sortering wordt het nog een keer vervoerd. In ons geval betekent lokaal in de regio Rotterdam.
Hoe dan ook vinden wij het argument van bestaande transportlijnen niet erg sterk als deze transportlijnen in zichzelf niet zo duurzaam mogelijk en dus in principe niet wenselijk zijn. Daarnaast wordt op deze manier de oude economie [centrale verwerking en landelijke distributie] in stand gehouden.
- rotterzwam gebruiken het koffiedik zo hoogwaardig mogelijk. Dat betekent in eerste instantie voor voedselproductie, in tweede instantie als bodemverbetering en pas als laatste optie biovergisting. Maar we verbranden het nooit. Hierbij sluit onze missie tevens aan op de biomassa visie 2018 van Natuur & Milieu. (In tegenstelling tot anderen die het [deels] verwerken tot pellets en die alsnog verbranden)
- rotterzwam werkt aan een verbetering van de mogelijkheden om het koffiedik te gebruiken door onderzoek naar koffiedik als bodemverbeteraar. Wij hebben altijd een holistische kijk gehad op het proces van afvalreductie. Daarom gaan wij verder waar anderen stoppen. Ons streven is namelijk om de afvalstatus van koffiedik af te krijgen. Dat doen wij in het project terug naar de bodem. Dit project kan ook inzichten geven en de weg vrijmaken voor andere reststromen die nu als afval geclassificeerd zijn en wellicht wel beter gebruikt kunnen.
- rotterzwam houdt na het oogsten van de zwammen 'substraat' over. Ook van deze reststroom proberen we de afvalstatus af te krijgen zodat ook dit goed benut kan worden. Zo proberen we in elke stap van onze bedrijfsvoering grondstoffen zo goed mogelijk te benutten.
- rotterzwam is volledig transparant in hoeveel kg koffiedik we ophalen en wat we daarmee doen. Er zijn bij ons twee bedrijven bekend die één mooi voorbeeldproject of voorbeeld verhaal hebben waar een paar honderd kilo koffiedik per jaar naartoe gaat en de rest wordt [waarschijnlijk] verbrand of vergist. Hier is verder geen transparantie over. De klanten zijn in de veronderstelling dat al hun koffie gebruikt wordt voor het voorbeeldproject of voorbeeldverhaal terwijl dat maar marginaal of soms zelfs helemaal niet het geval is.
- rotterzwam levert een impact rapportage op maat waarin je precies kan zien hoeveel koffiedik je hebt ingeleverd, wat ermee gebeurd is en wat daarvan de impact is (in CO2 en meer parameters). Daarnaast hebben wij af en toe leuke acties voor het personeel. Op deze manier gaat duurzaamheid ook echt leven i.p.v. dat het een verhaal blijft, waar je na de implementatie nooit meer wat van hoort.
- Rotterzwam streeft de gehele bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te organiseren. Sinds 2020 zijn wij, zover wij kunnen nagaan, de eerste CO2 negatieve paddenstoelen kwekerij ter wereld. Dat betekent dat ons bedrijfsactiviteiten meer CO2 fixeren in de bodem dan dat er bij het productie- en verwerkingsproces vrijkomt. Zo wekken wij in de nieuwe kwekerij 100% van onze stroom op, hebben wij alleen woon-werkverkeer met fiets, openbaar of elektrisch vervoer. Bovendien compenseren wij alle CO2 uitstoot van eventuele zakenreizen twee [!] keer.
Die impact kunnen wij ook voor jullie organiseren. Samen met een groeiend netwerk van lokale verwerkers werkt rotterzwam aan landelijke dekking voor hoogwaardige koffiedik verwerking. Meer weten? Kijk wat rotterzwam of haar partners voor jou organisatie kan betekenen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.