Koffiedik weggooien bij het restafval is zonde omdat dat in de vuilverbranding terecht komt. Maar wist je dat koffiedik gescheiden ophalen niet altijd duurzaam is? Het gaat immers om wat er gedaan wordt met het koffiedik NADAT het gescheiden is opgehaald.
Veel ondernemers worstelen met duurzaamheid en om daar tastbare invulling aan te geven. Dat is ook logisch want duurzaamheid is een container begrip. Je zal dus eerst voor jezelf moeten gaan definiëren wat duurzaamheid voor jou is alvorens je een 'duurzame' oplossing kiest.
Veel mensen hebben instinctief het gevoel dat het zonde is om koffiedik weg te gooien. Wij voelen dat ook, maar gescheiden ophalen an sich is niet de oplossing als het koffiedik daarna alsnog omgezet wordt tot pellets en verbrand wordt.
Als je overweegt om je koffiedik gescheiden op te laten halen, vraag dan door wat er na het ophalen mee gebeurd.
Hoe wordt het vervoerd? Met een zware truck die op diesel rijdt?
Waar wordt het naartoe vervoerd? Gaat het even buiten de stad of naar het zuiden van het land?
Wat gebeurd er met het koffiedik? Wordt het alsnog verbrand nadat er pellets mee gemaakt zijn
rotterzwam gebruiken het koffiedik zo hoogwaardig mogelijk. Dat betekent in eerste instantie voor voedselproductie, in tweede instantie als bodemverbetering en pas als laatste optie biovergisting. Maar we verbranden het nooit.
Die impact kunnen wij ook voor jullie organiseren. Samen met een groeiend netwerk van lokale verwerkers werkt rotterzwam aan landelijke dekking voor hoogwaardige koffiedik verwerking. Meer weten? Kijk wat rotterzwam of haar partners voor jou organisatie kan betekenen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.