Op 22 september 2020 hebben wij een verzoek ingediend bij de DCMR om koffiedik te zien als voortgezet gebruik bij de toepassing als substraat voor de kweek van oesterzwammen door Rotterzwam.
Momenteel wordt het koffiedik gezien als afvalstof. Wij zijn echter van mening dat het gebruik van koffiedik in dit specifieke geval gezien kan worden als voortgezet gebruik en wij vroegen de DCMR om hier een uitspraak over te doen.
Als onderbouwing van het verzoek hebben wij diverse documenten ingediend, onder meer een onderbouwd verzoek tot een rechtsoordeel.
Op maandag 21 juni 2021 om 12:03 uur ontvingen wij de uitspraak van DCMR. De DCMR is van mening dat op grond van de door rotterzwam verstrekte informatie geconcludeerd kan worden dat het gebruik van koffiedik afkomstig van diverse houders als voortgezet gebruik kan worden gezien en dat daarmee geen sprake is van zich ontdoen in de zin van artikel 1.1, eerste lid, Wet milieubeheer, maar van voortgezet gebruik.
Met dit zogenaamde "Bestuurlijk rechtsoordeel voortgezet gebruik koffiedik" bereiken wij een belangrijke stap in echte systeem verandering. Een stap richting de circulaire economie. Een stap naar een samenleving die kringlopen sluit en grondstoffen maximaal benut.
De volgende stip op de horizon is om koffiedik, uitgewerkt koffiedik substraat en uitgewerkt substraat van reguliere oesterzwammen teelt, op de lijst met toegestane meststoffen te krijgen. Daarover binnenkort hopelijk meer.
Die impact kunnen wij ook voor jullie organiseren. Samen met een groeiend netwerk van lokale verwerkers werkt rotterzwam aan landelijke dekking voor hoogwaardige koffiedik verwerking. Meer weten? Kijk wat rotterzwam of haar partners voor jou organisatie kan betekenen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.