Impact rapportage's

De impact van Rotterzwam in 2019

De impact van Rotterzwam in 2019

Recent was het onderwerp "Omgekeerde bewijslast voor bedrijven" in het nieuws. In Zwitserland wordt een referendum voorbereid waarin de bewijslast voor de schending van rechten en regels niet bij slachtoffers komt te liggen, maar bij bedrijven zelf. Wij denken dat dit een uitstekende stap is in het ter verantwoording roepen van bedrijven die business modellen hebben die ecologische schade aanrichten. Wij geloven in ondernemingen die economische en ecologische verdienmodellen hebben. Daarom publiceren wij sinds 2017 jaarlijks onze impact. 

Als gevolg van de corona maatregelen heeft ons impact rapport over 2019 iets langer op zich laten wachten. Maar het resultaat mag er dan ook wel wezen. Het is het meest complete impact rapport dat wij tot nu toe hebben gemaakt. Ons impact rapport over 2019 bestaat uit een uitgebreide tekstuele uitleg en enkele mooie visuals.

Dowload hier het volledige impact rapport en alle visuals.

De basis van het impact rapport is een document van 24 pagina's. Daarin nemen wij jullie mee in de cumulatieve impact die wij vanaf oprichting hebben gerealiseerd. Tevens geven wij betekenis aan het woord duurzaam door de bandbreedte van dat begrip te definiëren. Ook delen wij wat wij zoal geregistreerd hebben de afgelopen jaren.

Wij leggen verantwoording af over de de manier waarop onze bedrijfsactiviteiten een positieve bijdrage hebben geleverd aan onze samenleving en aan onze planeet.

Het tweede deel van ons impact rapport is de visualisatie hiernaast. Het geeft een kort en kernachtig overzicht van enkele indicatoren die wij registreren en waar wij verantwoording op afleggen.

Wij geloven in de kracht van open source. Daarom is dit impact rapport gepubliceerd onder een creative common licentie. Meer informatie over wat dat betekent, vind je op bladzijde 2 van het impact rapport.

Bij het bestuderen van deze cijfers over 2019 is het belangrijk om je te beseffen dat de kwekerij pas sinds juni 2019 operationeel is. De eerste helft van 2019 zijn wij bezig geweest onze nieuwe kwekerij te bouwen.

Wij zijn erg trots met het feit dat onze bedrijfsactiviteiten, na compensatie van de resterende 7.242 ton CO2, in 2019 meer COfixeerden in de bodem, dan dat er vrijkwam in de atmosfeer. Daarmee is een deel van onze droom, een COfixerende paddenstoelen kwekerij, gerealiseerd.

Wij fixeerden met ons primaire productieproces 7.758 kilo CO2.

Een deel van deze fixatie is een papieren compensatie door de aanschaf van Vrijwillige Emissie-Reducties (VERs), geverifieerd en goedgekeurd door Gold Standard. Het geld dat wij betalen voor VERs wordt geïnvesteerd in CO2-vrije projecten om emissies te verminderen.

De komende jaren zullen wij werken aan het [daar waar mogelijk] onnodig maken van deze papieren compensatie, verder onderzoeken hoe wij toeleveranciers en onze grondstoffen in dit proces kunnen betrekken en onze focus verbreden en landelijke uitrol verder ondersteunen.

Het laatste belangrijke onderdeel is de vertaling die wij maken naar onze relaties, investeerders, enabling partners en zwambassadeurs. Wij rapporteren op de SDG's 4, 7, 11, 12 en 15. Afhankelijk van de manier waarop je met rotterzwam verbonden bent, draag jij ook bij aan deze SDG's en kan jij deze ook gebruiken in je in- en externe communicatie en je jaarverslag.

Rotterzwam heeft het komende jaar een financieringsbehoefte van €150.000. Wil jij investeren in een bedrijf dat werk maakt van de circulaire economie en transparant rapporteert op basis van de SDG’s? Wil jij de landelijke uitrol van onze activiteiten mogelijk maken waarbij wij met onze innovaties lokale ondernemers helpen dit concept op te schalen? Overweeg dan een investering in rotterzwam.

Contact ons op aandeel@rotterzwam.nl om het investor deck op te vragen

Volgende lezen

Als paddenstoelen uit de grond schieten
Wij delen ons paddenstoelen substraat recept

1 reactie

Daphne Nietfeld

Daphne Nietfeld

Beste mevrouw/meneer,

Voor het vak ‘Climate Crisis’ op Erasmus University College doen wij een project over de impact van de klimaatsverandering in Nederland. Hiervoor zouden wij graag jullie willen interviewen. Het gaat om rond de 5 á 6 vragen. Het interview zou opgenomen worden en zou in het Engels moeten plaatsvinden. De vragen zouden onder andere gaan over hoe jullie op dit project zijn gekomen en hoe jullie de huidige klimaatsveranderingen zien als een probleem. Daarnaast zullen we nog wat meer vragen stellen over jullie project.
We horen graag van jullie.

Alvast bedankt,

Daphne Nietfeld

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.