Als paddenstoelen uit de grond schieten

Als paddenstoelen uit de grond schieten

In 2013 zijn wij begonnen met een ongebruikelijk idee op een ongebruikelijke plek. Paddenstoelen kweken op koffiedik in een leegstaand subtropisch zwemparadijs. Het subtropisch zwemparadijs heet ondertussen BlueCity [ook een initiatief van Mark en Siemen] en onze paddenstoelenkwekerij heeft de productie opgeschaald elders in de stad. De afgelopen jaren hebben de nodige journalisten en TV ploegen onze paddenstoelenkwekerij bezocht en mede daardoor zijn wij 's lands bekendste paddenstoelenkwekers. Zowel ondernemers als corporate refugees voelen zich aangetrokken tot dit concept. Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar lokale en hoogwaardige verwerking van koffiedik zoeken wij ondernemers die een kwekerij in hun eigen stad willen beginnen.

Het is natuurlijk altijd fijn als je bedrijf aandacht krijgt en prijzen wint. Het streelt het ego en het helpt bij het vinden van nieuwe relaties. De aandacht die rotterzwam de afgelopen jaren heeft gekregen is erg belangrijk geweest voor onze groei. Het heeft de basis gelegd voor waar wij nu staan. De grootste paddenstoelen kwekerij in een stedelijke omgeving in Europa die op het gebied van energie nagenoeg zelfvoorzienend is.

Duurzame ambities
Bedrijven die willen verduurzamen en een nuttige bestemming zoeken voor de honderden kilo's koffiedik die zij maandelijks weggooien, komen bij rotterzwam terecht. Zo halen wij inmiddels bij 15 bedrijven meer dan 6 ton koffiedik per maand op en dat aantal blijft groeien. Met ons concept Coffee as a Service ® leveren wij in de randstad een bijdrage aan het sluiten van het einde van de koffieketen.

Corporate refugees
Mark en Siemen zijn de founders van rotterzwam en beiden zijn corporate refugees. Een corporate refugee is iemand die zijn baan bij een grote gevestigde onderneming inruilt voor een functie bij een scale-up of zelf een bedrijf begint. Wij merken dat veel corporate refugees gecharmeerd zijn van ons gedachtegoed. Sinds 2014 hebben wij meer dan 42 ondernemers en organisaties getraind in ons Mushroom Master Program. In dat programma leren wij de deelnemers hoe ze een paddenstoelenkwekerij kunnen beginnen in hun eigen stad.

Verdienmodel
De businesscase van een paddenstoelenkwekerij die koffiedik gebruikt, heeft zowel een economisch als een ecologisch verdienmodel. Dat maakt dat het beginnen van een onderneming met dit concept past bij deze tijd. De grootste uitdaging van deze tijd is om onze economie en onze levensstijl binnen de grenzen van deze ene planeet te krijgen. Om dit te realiseren zijn er bedrijfsmodellen nodig die helpen bij het creëren van een circulaire samenleving, bedrijfsmodellen die bijdragen aan de grootste transitie van de afgelopen decennia. 

Op zoek naar ondernemers
De vraag vanuit de markt om koffiedik een nuttige bestemming te geven groeit en zal de komende jaren blijven groeien. We krijgen steeds vaker verzoeken uit heel Nederland om een oplossing te bieden. Rotterzwam gelooft in lokale en hoogwaardige verwerking en is daarom opzoek naar ondernemers die een kwekerij willen starten in hun eigen stad. In 2020 geven wij vijf keer een Mushroom Master Programma. Begin jij in 2020 je nieuwe carrière als stadslandbouwer?

Volgende lezen

Van plan naar experiment: de juridische reststromen soap
De impact van Rotterzwam in 2019

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.