Wat is de komende jaren misschien wel onze grootste uitdaging als samenleving? De transitie naar een circulaire economie. Waarom? Omdat het een radicaal andere manier van omgaan met grondstoffen en verspilling vraagt. Daarom introduceert rotterzwam: ‘Coffee as a Service’. Een concept waarbij de leverancier eigenaar blijft van de koffieboon - ook als het veranderd is in koffiedik. Koffiedik is namelijk te waardevol om te verbranden in de afvalverbrander.
Rotterzwam is de afgelopen vijf jaar actief aan het einde van de koffieketen. In BlueCity in Rotterdam kweken zij paddenstoelen op koffiedik. Nog steeds verdwijnt veel koffiedik bij het restafval, dat vervolgens veelal naar de vuilverbranding gaat. ‘Zonde van zo’n kostbaar goedje als koffiedik’ aldus Mark Slegers van rotterzwam.
Eigenaar van de koffieboon
Om de transitie naar de circulaire economie te versnellen, gaat rotterzwam ook koffiebonen verkopen - maar dan als dienst in plaats van product. Oftewel: rotterzwam blijft eigenaar van de koffieboon. Het koffiedik wordt opgehaald en de koffiedrinker ontvangt een impact rapportage op maat en een aantal producten gemaakt van het koffiedik.
Slegers vertelt enthousiast: ‘Het is eigenlijk een logische volgende stap voor ons. Door zelf de koffie te leveren én eigenaar te blijven van de boon, bepalen wij voortaan wat er gebeurt met het koffiedik. Het mooie is dat wij veel hoogwaardige toepassingen hebben, die beter zijn dan verbranden. Naast zwammen kweken, maken we bioplastics en gebruiken we koffiedik om landbouwgrond te verrijken. En we blijven nieuwe toepassingen onderzoeken.’
Samenwerken
Rotterzwam gelooft in samenwerken. Samenwerken is voor het bedrijf het nieuwe concurreren. Daarom is de samenwerking gezocht met verschillende koffiebranders. Samen met hen bieden ze één compleet product aan de eindgebruiker. Het wordt zo makkelijk gemaakt om verantwoordelijkheid te nemen.
Opschaling
‘Coffee as a Service’ is vanaf nu leverbaar voor organisaties in en rondom Rotterdam die meer dan 50 kilo koffiebonen per maand afnemen. In 2019 gaat rotterzwam opschalen naar de grote steden in Nederland. Uiteindelijk moet het concept via de fungiose-franchise van rotterzwam een wereldwijde dekking krijgen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.