Mijn zwammen groeien langzamer dan in de emailer

Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Zo drinkt de een meer koffie dan de ander. Gemiddeld doen aanrecht-agrariërs er 4 tot 6 weken over om de growkit te vullen. Ook de temperatuur in huis kan het proces versneller of vertragen. Als de growkit tijdens het vullen iets onder kamertemperatuur staat, dan gaat het wat langzamer dan wanneer het op kamertemperatuur (18 tot 22 graden) zou zijn. Als de growkit mooi wit doorgroeit is en je op tijd koffiedik toevoegt (op het moment dat je nog een klein beetje bruin ziet), dan ga je helemaal goed. Dus ga vooral zo door!

Mijn zwammen zien er vreemd uit

Soms ontstaan er in een Growkit vreemde vormen die wat weg hebben van spaghetti. Dat heeft twee mogelijke oorzaken. 1) Als je deze slierten in je Growkit hebt: Je hebt te lang gewacht met nieuwe koffie toevoegen. Zie hiervoor het volgende punt in deze lijst. 2) Als je deze slierten buiten je Growkit hebt: Er is onvoldoende licht beschikbaar voor de zwammen. Ze staan waarschijnlijk in een te donkere ruimte. Omdat er geen licht is, vormt zich ook geen hoed. Oplossing: De 'spaghetti slierten' verwijderen en weer opnieuw koffie geven totdat hij vol zit. Daarna zorgen voor een plekje met voldoende licht. 

Wat te doen als er zwammen groeien voordat de growkit vol zit?

Wanneer het mycelium te weinig voeding krijgt, raakt deze in paniek en gaat vruchten afgeven. Wat je nu kunt doen is de zwammen uit de emmer wegsnijden. Vervolgens kan je een nieuwe vochtige laag koffiedik toevoegen. Hopelijk gaat de schimmel nu weer groeien. Dit kan je herhalen totdat je de growkit tot de rand hebt gevuld. 

Mijn zwammen drogen uit en/of worden bruin. Hoe voorkom ik dat?

 
 
 

Verdrogen je zwammen als ze uit je growkit komen? Kijk dan of de growkit in een te warme en te droge omgeving staat. Hierdoor krijgen de zwammen in wording te weinig zuurstof. Zodra de growkit helemaal - tot aan de rand - vol zit met koffiedrab, moet hij in een onverwarmde ruimte (met een dag-/nachtritme) staan. 

Gooi je droge zwammen vooral niet weg. Als je ze in water welt, dan kun je ze vervolgens in je pasta, risotto of soep verwerken.

Wanneer kan ik mijn zwammen oogsten?

 
 

De oesterzwammen kun je beter te vroeg oogsten dan te laat. Voor het tijdstip van oogsten is geen universele standaard. Dit hangt namelijk van veel factoren af. In een omgeving met zeer droge lucht (vaak in de winter in huis) drogen de zwammen snel uit. Als de hoed van de zwam horizontaal staat had je eigenlijk al moeten oogsten. Haal de zwammen dan snel van de growkit af om verdere uitdroging te voorkomen.Wat als er maar uit één kant zwammen komen?

Zwammen zijn wat eigenwijs, ze kiezen zelf een weg om uit te komen. Het kan voorkomen dat ze óf aan de bovenkant óf aan de zijkant doorzetten. Dat hoeft echter niet per se, sommige geluksvogels zien hun oogst aan beide kanten verschijnen. Het kan zijn dat de zwammen bij de tweede oogst de andere uitgang kiezen.