Ik heb groene schimmel in de growkit, wat nu?

 
 

Groene schimmel - met als officiële naam trichoderma - is vaak een teken van te droog koffiedik. Om zwammen te laten groeien, moet het koffiedik voldoende vocht bevatten. Trichoderma groeit sneller op droog koffiedrab, dus zorg ervoor dat je koffiedik de juiste vochtigheid heeft. 

Heeft je koffiedik de kleur van pure chocolade? Dan zit je goed. Is het lichtbruin? Voeg dan wat water toe. Twijfel je over jouw koffiedik? In deze video-instructie legt Siemen uit hoe het eruit moet zien.

Wat te doen als je groene schimmel hebt? Schep deze met een lepel weg en ga daarna gewoon weer verder met vullen. Als de groene schimmel de overhand krijgt, start dan je growkit opnieuw op met nieuw broed. Nieuwe ronde, nieuwe kansen om heerlijke zwammetjes te kweken!

Helaas hebben sommige koffiesoorten meer last van de infectie van de groene schimmel.

Er zit bruin spul in de growkit, wat nu?

Bij het opnieuw opstarten van de Growkit komen #aanrecht-agrariërs soms bruin spul tegen. Dat bruine spul is enzym activiteit van het mycelium. Het is geen oranje schimmel en het is niets om je aan te storen. Het is onderdeel van een gezonde Growkit. :-)  

Ben je de Growkit opnieuw aan het opstarten? Gebruik de meest helder witte stukjes mycelium die je kan vinden op je Growkit.

Dat bruine spul hoeft niet mee naar de volgende ronde. Dus die kan je wegsnijden.

Ik heb oranje schimmel in de growkit, wat nu?

Als je deze schimmel in je growkit vindt, is het helaas dikke vette pech. Hij is afkomstig uit de omgeving en daar kun je niets aan doen. Het is een heel vervelende schimmel voor de zwammen en vaak funest voor het broed. Hierdoor zullen de zwammen niet groeien. Wanneer de growkit geïnfecteerd is geraakt met de oranje schimmel, zit er maar een ding op: nieuw broed bestellen en opnieuw beginnen. 

Leeg de growkit, was deze zorgvuldig uit en kweek verder met een nieuw zakje broed.

Help! Er vliegen fruitvliegjes in en rondom mijn growkit

Deze vliegjes heten eigenlijk fungus gnats en lijken heel erg op fruitvliegjes. Fungus gnats zijn dol op de geur van mycelium en leggen er graag hun eitjes in. Het is belangrijk de tape goed op zijn plek te houden zodat de vliegjes geen toegang hebben tot de growkit. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kan je dit herkennen aan een kaal stuk mycelium, dit is namelijk weg gegeten door de Fungus gnats. Je kunt een stukje ter grootte van een klein koffiekopje wegsnijden rondom dit punt en vervolgens verder gaan waar je gebleven was.

Help! Er zitten wormen in mijn growkit

Wormpjes zijn de larven van de fungus gnat, niet te verwarren met fruitvliegjes.  Fungus gnats zijn namelijk dol op de geur van mycelium en leggen er graag hun eitjes in. Het is belangrijk de tape goed op zijn plek te houden zodat de vliegjes geen toegang hebben tot de growkit. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kan je dit herkennen aan een kaal stuk mycelium, dit is namelijk weggegeten door de Fungus gnats. Je kunt een stukje ter grootte van een klein koffiekopje wegsnijden rondom dit punt.

Wat zijn de perfecte omstandigheden voor mijn growkit?

Het eerste gedeelte (het vullen van de emmer tot aan de rand stap 2/3) kan in het donker. Zodra je klaar bent met vullen (stap 4), mag de growkit in een ruimte waar een dag- en nachtritme is. Gebruik hiervoor bij voorkeur natuurlijk licht maar probeer de growkit wel uit direct zonlicht te houden. Mocht je hier niet over beschikken dan is kunstlicht eventueel ook nog een optie.

Wat als mijn growkit gaat stinken? 

Een onaangename geur is waarschijnlijk ontstaan door te nat koffiedik. Deze moet een pure chocoladebruine kleur hebben, dus niet te donker. Mocht dit wel het geval zijn dan is het raadzaam om droog koffiedik toe te voegen zodat de verhouding water/koffiedik minder wordt.

Als ik meer gaten in mijn growkit zou maken, heb ik dan een grotere oogst?

Helaas werkt dit niet zo. Je growkit is in staat om 20% van de inhoud om te zetten in een zwammen oogst. Er kan ongeveer 3 kilo koffiedik in de growkit, dus een maximale oogst zal zo'n 750 gram zijn. Dit heeft niets te maken met het aantal gaten.