Odoo afbeelding en tekstblok

De uitdaging

Koffie is na olie, in waarde, een van de meest verhandelde grondstof ter wereld. Het proces van koffie zetten is ook nog eens gruwelijk inefficiënt. Van de biomassa aan de koffieplant komt uiteindelijk maar 0,2% in je kopje terecht. De overige 99,8% wordt als afval weggegooid of verbrand.

In Nederland alleen wordt er jaarlijks ongeveer 120 miljoen kilo koffiedik weggegooid. rotterzwam wil een zo groot mogelijk deel van het koffiedik een nuttige bestemming geven. Dit doen wij door ondernemers en particulieren gereedschap te bieden om deze uitdaging aan te gaan.

Het gereedschap vind je in het menu.

Voedsel kilometers

Een gemiddeld avondmaaltijd heeft al snel 10.000 tot 15.000 km afgelegd voordat het op je bord ligt. De boontjes komen uit Kenia, de wijn uit Zuid-Afrika en een steak uit Argentinië. Deze lange aanvoerlijnen zorgen voor vervuiling. De extra CO2 uitstoot voor het vervoer van een fles wijn uit Chili vs een fles uit Frankrijk is al snel 2 kilo!

Wij zijn in staat een cirkel te sluiten van grondstof, naar productie en consumptie in 55 kilometer. Ruim 90% van onze grondstof [koffiedik en koffie schilletjes] komt uit de stad Rotterdam.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

De milieu impact van vlees consumptie

De impact van vlees productie op het milieu is erg onderbelicht. In de film Cowspiracy wordt hier uitgebreid op in gegaan. Vraag de overheid wat je kan doen om water te besparen en het antwoord bevind zich op het vlak van minder lang douchen en een stopknop op de WC.

De hoeveelheid water die echter nodig is voor de productie van vlees is gigantisch. Er is ruim 15.000 liter drinkwater nodig om 1 kilo rundvlees te produceren. Het eten van 1 hamburger staat gelijk aan een half jaar lang douchen. Dus water besparen doe je eerst en vooral door minder vlees te eten.

In onze samenleving verkrijgen wij het merendeel van onze eiwitten van dierlijke bron. In de supermarkt is de verhouding dierlijke vs plantaardige eiwitten ongeveer 80 / 20. Wij streven ernaar om plantaardige eiwitten in een grotere verhouding in de supermarkten te laten komen.

Er zijn documentaires waarin studies worden aangehaald die aantonen dat overmatige vleesconsumptie een negatief effect op je gezondheid heeft.

CO2 fixatie

Koffiedik gaat in de regel bij het restafval en wordt niet gescheiden opgehaald. Het verdwijnt daarmee in de vuilverbranding. Wij vinden dat een kostbaar en rijk organisch materiaal als koffiedik niet verbrand mag worden.

Er zijn verschillende interessante toepassingen te bedenken. De meest duidelijke is voedselproductie. Maar je kan het ook gebruiken voor de productie van bioplastics.

Na de voedselproductie kan het nog dienen voor de extractie van enzymen, die kunnen weer gebruikt worden voor de productie van biobrandstof.

Maar als laatste dient het altijd weer terug te keren naar moeder aarde. Onze paddenstoelen compost heeft een twee keer zo hoog organisch stof gehalte als groencompost. Door het op [landbouw]grond aan te brengen, verbeteren wij de bodemstructuur, stimuleren wij het bodemleven EN fixeren wij CO2.

Odoo tekst en afbeelding blok