Gratis verzending vanaf €45,00

Update 3: Terug naar de bodem

Het concept is inmiddels bekend. Wij verzamelen drie reststromen om die uit te rijden over een akker. De reststromen blijven elk jaar hetzelfde, de gewassen op de akker veranderen conform het teeltplan van de akkerbouwer. Dit jaar zijn er uien gepland en enkele weken voor de oogst, ging het team van rotterzwam aan de slag met de meest ondankbare taak in dit project. De reststromen uit de zakken halen. 

Het is juli 2020 en we hebben de afgelopen maanden weer bergen met uitgewerkt substraat en koffiedik verzameld. Als gevolg van de corona crisis, was het stukken lastige om de gewenste hoeveelheid bij elkaar te krijgen. We hebben daarom hulp gevraagd aan enkele andere kwekers en een afvalverwerkert.

Onze collega's Fungi Factory uit Utrecht en HaagseZwam uit Den Haag hebben hun uitgewerkt substraat ter beschikking gesteld. Zonder hun substraat, hadden wij nooit de benodigde hoeveelheden bij elkaar kunnen halen. Uiteindelijk hebben wij met zijn drieën voldoende uitgewerkt substraat verzameld.

De Graaf Groep uit Purmerend heeft ons geholpen om de hoeveelheid koffiedik aan te vullen. Als gevolg van het vele thuiswerken is het aanbod koffiedik bij onze klanten zo goed als opgedroogd. Gelukkig had De Graaf nog een container staan die ze bij onze akkerbouwer kwamen lossen. In totaal is er weer een paar duizend kilo koffiedik verzameld.

Maar het verzamelen is nog een relatief schoon klusje. We hadden in totaal 23 oude houten aardappel kratten tot de nok gevuld met uitgewerkt substraat. De zakken met koffiedik en schimmels hebben enkele maanden in die kratten staan pruttelen. Dat maakte het uitpakken en op een hoop gooien een niet benijdenswaardige klus. 

Wij moesten de zakken 1 voor 1 opensnijden om ze vervolgens op een grote hoop te gooien. Dat is onder geen enkele omstandigheid een leuk klusje, maar helemaal niet als het 35 C is. Na enkele dagen afzien, lagen er een drie grote hopen met reststromen klaar, die met de graafmachine in de mestverspreider konden worden geschept. Die heeft het materiaal vervolgens weer netjes uitgereden.

Bekijk hier de video die wij van deze activiteiten maakten.

Update terug naar de bodem 

Volgende stappen
Het volgende gewas is wintertarwe en dat wordt in december 2020 ingezaaid. Dit gewas wordt in de zomer van 2021 geoogst. Dat is wederom een meetmoment.

Wij gaan komende maanden druk aan de slag om de laatste data te verzamelen en dan gaat het Louis Bolk Instituut aan de slag om analyses te doen en de data te duiden. 

Onze partners
Veranderen van afvalwetgeving doe je niet alleen. Wij werken in dit project nauw samen met Maatschap den Ouden, Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut. Wij kunnen dit project uitvoeren met financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en de Europese Unie.

Er is veel uitzoekwerk, onderzoek, metingen en tijd voor nodig. En dat kost geld. Dat moesten wij deels uit eigen zak betalen. Daarom zijn wij erg blij met de steun van de ‘Enabling partners’. De gemeente Rotterdam, Triodos Foundation en Sylvan Inc. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd